BLOG

Cukorbetegség és a látás

2021.06.16 21:37
Cukorbetegség és a látás

Elővigyázatosság

A belgyógyászati népbetegségek, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség, a szemfenéken lévő érhálózatot károsítják, késői felfedezésük után szemészeti szövődményeket okoznak. A cukorbetegség okozta szemfenék-károsodás Magyarországon a vaksághoz vezető három legfőbb ok között szerepel. Az idejében észlelt szemszövődmények nagyrészt kezelhetőek.Az évenkénti szemvizsgálat minden esetben ajánlott de meglévő cukorbetegeknél a féléves vizsgálat ajánlott.

A cukorbetegeknél kiemelt fontosságú a rendszeres szemészeti ellenőrzés!

A szűrővizsgálatoknak és kontroll vizsgálatoknak óriási szerepe van a vakság megelőzésében. A cukorbetegek sokkal fogékonyabbak a szemészeti fertőzésekre. Gyakrabban alakul ki esetükben szemhéjszél-gyulladás, árpa, kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás, valamint a szem mélyebb részeinek gyulladása.

Szól a kontaktlencse ha baj van a vércukorszinttel

Kontaktlencsére szerelt átlátszó érzékelő segíthet a jövőben a cukorbetegeknek a vércukorszint mérésben és az inzulinbevitel ellenőrzésében. Az Oregoni Állam Műszaki Egyetem kutatói olyan nanoszerkezetű tranzisztort fejlesztettek ki, amely a könny vércukrának apró változásait érzékeli. Az információt egy hordható pumpának továbbítja, amely inzulint és glukagont juttat a vércukorszint szabályozásra a szervezetbe. A szenzor és a pumpa mesterséges hasnyálmirigyként működik az 1-es típusú diabéteszben szenvedők számára. Esetükben súlyos szövődményeket okozhat, ha a vércukorszintet nem szabályozzák gondosan. A szövődmények között vakság, vese- és szívbetegségek is felléphetnek.

A kontaktlencsébe más szenzort is integrálhatnak: a stresszhormonok vagy a húgysav szintjét, a szemnyomást a glaukóma kiszűrésére. A pulzusszámot, az oxigénszintet és más egészségi adatokat is képes ellenőrizni a lencse. Az érzékelő átlátszó, tehát nem zavarja a látást.

Látásvizsgálatra időpontot az alábbi telefonszámokon kérhetsz:

Baja 79/320-658

Szekszárd 74/311-070.

Kecel 78/421-830

Forrás: Diop magazin