BLOG

A digitális szemfáradás okai, tipikus jelei és kezelése
31
Aug

Digitális világban élünk, de a szemünk nem ehhez lett megalkotva!

Mit érdemes tudni a vékonyított lencsékről?
04
Aug

A vékonyított lencsék esztétikus megjelenést kölcsönöznek viselőjének és könnyű, vagy könnyebb szemüveget eredményeznek. De mit jelentenek az egyes mutatók és mire érdemes odafigyelnünk, ha vékonyított szemüveglencsét választunk? Cikkünkből kiderül!

Környezetbarát Armani szemüvegek
20
Jún

Az Armani Csoport új értéket adott a szemüveg termékvonalához: elkötelezettséget a nagyobb fenntarthatóság mellett.

Fából már minden lehetséges, még az is, ami nem
20
Jún

A szemüveg feltalálásakor még csak természetes alapanyagok jöhetettek szóba az elkészítéshez. A szaru mellett a fa volt a legelterjedtebb alapanyag. Az előző számban ezt mutattuk be, most lássuk a fa izgalmait! 

Viseljen progresszív lencsét és élvezze a szabadság érzését
20
Jún

Viseljen progresszív lencsét és élvezze a szabadság érzését!

Szeretjük a kényelmet és arra vágyunk, hogy az életet kompromisszumok nélkül élvezhessük. Mindenben olyan megoldást keresünk, ami nem elvesz, hanem hozzáad a mindennapjainkhoz. A progresszív lencse ilyen megoldás, hiszen a látásélményünket adja vissza kompromisszumok és mindenféle kényelmetlenség nélkül.

Április 22-én ünnepeljük a FÖLD napját
20
Jún

Története

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató  22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

Az ember látómezője
20
Jún

Tudtad?

  • Az ember látómezője (170-190fok) igen szűknek tekinthető a nyúléhoz vagy kecskééhez képest (minimum 300fok). 
Tudtad, hogy létezik a jelenség, amikor az egyik szem színe eltér a másiktól?
20
Jún

Ez lényegében egy szem mutáció, amelyet HETEROKRÓMIÁNAK neveznek.

20
Jún

Mi a különbség a kontaktlencse ápolófolyadékok között? Miért van szükség a használatára? Miért másabb a drogériában kapható kontaktlencse ápolófolyadék?

20
Jún

A kontaktlencse egy kiváló megoldás szinte bárkinek, aki látása javítására szorul, és nem akar szemüveget viselni egész nap. A kontaktlencsék manapság népszerűbbek, mint valaha. Elgondolkoztál már azon, hogy miből is készül a kontaktlencse? íme néhány tény, ami mindenképpen felkelti a figyelmedet!

Napszemüveg Ausztráliából
20
Jún

VÉDELEM A VISSZATÜKRÖZŐDÉSTŐL
A Dirty Dog polarizált lencséi teljesen kizárják a vízszintesen visszatükröződő fényeket.

Színtévesztőknek készült televízió
20
Jún

A színtévesztést aránylag ritkán diagnosztizálják. Sok színtévesztő ezt nem is tudja magáról, hiszen sohasem látta a körülötte levő világot a valódi színeiben.

Enroute – Éles látás útközben is
20
Jún

Ne hagyja, hogy a rossz látási viszonyok elrontsák az utazást!

Tudta, hogy a látásunk számára a vezetés az egyik leginkább megerőltető tevékenység. Ahogy az utak egyre zsúfoltabbá válnak, és több időt töltünk a volán mögött, egyre nagyobb terhelésnek tesszük ki a szemeinket is.

Motoflywear – A motoros szemüveg
20
Jún

Motoflywear,… hogy a motorozás csak az élvezetről szóljon!

A Te szemed milyen színű?
20
Jún

Az előző cikkünkben a pupilla legérdekesebb tulajdonságait mutattuk be, most az íriszt vizsgáljuk meg azaz a szemszínünket. A szemed színét a benne található festékanyag mennyisége határozza meg.

Tudtad? Az írisz, a görög mitológiában a szivárvány istennője és az istenek hírnöke.

Így működik a pupilla
20
Jún

A pupilla viselkedése

A pupillát köznyelvben szembogárnak is nevezik, ez az a rész a szemedben aminek a színe fekete és átmérője a megvilágítástól függően változik. Azt sokan tudják, hogy gyenge világosság mellett a pupilla megnagyobbodik, erős fénynél pedig összeszűkül. A szembogár összehúzódik akkor is, ha a szemek egy közeli pontot szemlélve összefutnak. Ezt egy egyszerű kísérlettel mi is megfigyelhetjük, csak kérjünk meg egy másik személyt, hogy egy apró tárgyat tartson el magától majd kezdje el lassan az orra felé mozgatni. A mozgatásáért az íriszben elhelyezkedő két izom a felelős. A két pupilla normális esetben azonos méretű és átmérőjük egyidejűleg változik, azonban előfordulhat csekély különbözőségű is.

Mikor NE viseljünk kontaktlencsét?
17
Jún

A kontaktlencséket nem mindig tudjuk használni, ilyenkor csak szemüveget használjunk!

Concept-eyewear szemüvegek a Lipo Optikában!
17
Jún

Ismerjétek meg a,,Concept Eyewear” gyönyörű, egyedi és kézzel készített szemüvegeit! A fából és acetátból készült szemüvegeket mind egytől-egyig az egyediséget tükrözik.

Több ezren rontják ezzel a szemüket!
17
Jún

A bolti, kész dioptriás olvasó szemüveg veszélyei

Biztosan te is találkoztál már azokkal a szemüvegekkel a postán, a drogériák vagy a szupermarketek polcain, amik beszámozva, “kész dioptriákkal”vásárolhatóak meg. Az előre legyártott dioptriás szemüvegek használata azonban erősen ellenjavallott. De miért is?

Rövidlátók lesznek a gyerekek
17
Jún

Rövidlátók lesznek a sokat kütyüző gyerekek

“Az emberi szem nem arra valA?, hogy okostelefonok vagy tabletek kicsiny képernyőjét böngéssze”- nyilatkoztak svéd szakértők a helyi médiának. A rövidlátók az 1940-es évek óta 400 százalékkal emelkedett globálisan; 70 évvel ezelőtt a svéd gyerekek 8-9 százaléka volt rövidlátó, ma 40 százalékuk – írja az MTI.

Megelőzhető a diabétesz okozta vakság
17
Jún

Ausztrál kutatók a világon elsőként dolgoztak ki diagnosztikai eljárást a diabétesz szemészeti szövődményeinek korai azonosítására – írja az MTI.

Ezért nem alszol jól az este
17
Jún

Nagyon sok olyan ember van, aki az alvás előtti órákban szokott kijelzőt nézni. Egy lefekvés előtti videó vagy esti cikk elolvasása viszont komoly hatással lehet arra, hogyan fogsz aludni.

App, ami segít “látni”
17
Jún

Az  Aipoly, egy ingyenesen letölthető applikáció iPhonera, amely segít a látássérült embereknek, hogy gyorsan azonosítani tudják a mindennapi tárgyakat. A felhasználónak egyedül csak annyit kell tennie, hogy a telefon kameráját a tárgyra irányítsa és az alkalmazás szövegesen és hang rendszerrel közli a látottakat.

Etnia Barcelona
17
Jún

“Mi egy független szemüvegmárkát hoztunk létre, amely színek és minták gazdag gyűjteménye mindazoknak, akik saját magukat szeretnék kifejezni, a pillanatnyi és múló divatokon és trendeken túlmutatva.

Bausch+Lomb ULTRA kontaktlencse
17
Jún

Kényelmetlenség egész nap? Válts kontaktlencsét!

Válaszd az Ultra lencsét egész napon át! Íme a Bausch+Lomb ULTRA kontaktlencse!

A szemüveg története
16
Jún

A kezdetek

A leírások szerint az ókori római katonák már kezdetleges napszemüvegeket viseltek. A déli területek légióiban sötét kristályokat használtak, hogy a katonák szemét megóvják a tűző napsütésben. Napszemüvegeket már az ókori római katonák is viseltek. Császáraik, miközben a gladiátorok küzdelmét figyelték, szépen metszett smaragdot emeltek szemük elé (a zöld kövek megszűrik a napfényt). A kínaiak a 1366-1644 színes hegyikristályból (átlátszó kvarcból) készítették színes üveglencsés szemüvegeiket. Őket is megelőzték a hó vakító fénye ellen védekező eszkimók, akik az első napszemüvegeket készítették bálnacsontból: a szem elé helyezett csontba keskeny réseket vágtak.

Vitaminok látásunkért
16
Jún

A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, ami tápanyag formájában jut a szervezet hozzájutni. Milyen ételeket érdemes fogyasztanunk, hogy hozzájáruljunk a szemünk napi vitamin szükségletéhez. Szükséges megadnunk a szervezetünknek azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amik a szem egészséges működéséhez szükségesek. Együnk tudatosan finomakat!

Kontaktlencse ápolása
16
Jún

Jöjjön néhány aranyszabály a kontaktlencse helyes használatához!

Farkasvakság
16
Jún

Mi az a farkasvakság?

A farkasvakságban szenvedő beteg szürkületben, félhomályban feltűnően gyengébben lát, mert a szem nem képes azonnal alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez. A nap vége felé, amikor még nincsen teljesen sötét a pupillánk reagál – kitágul – aminek következtében a mélység-élesség érzet romlani kezd.

BioTrue egynapos kontaktlencse
16
Jún

Kényelem egész napon át és éles lását minden távolságra egy lencsével!

Az egynapos multifokális kontaktlencse a kényelem fokozását a vastagság csökkentésével, design változtatással, finomabb hátsú felszíni átmenettel, a pislogás során fellépő lencse/szemhéj interékció csökkentésével érte el. A lencse magas víztartalmá hilafilcon B alapanyagból készítették, poloxamin tartalmú tárolóba került, mely a lencse felszínéhez kötődve lassan szabadul onnan fel.

A könny szerepe
16
Jún

A könnyezésről

A könny egyik legfontosabb funkciója alapvetően a szem nedvesen tartása, illetve a szaruhártya tápanyagokkal való ellátása és védelme. A nagyobb mennyiségű könny képes kimosni az irritáló anyagot vagy kisebb idegen testet a szemből.A megfelelő látás biztosításához 1-2 mikroliter/perc sebességgel termelődik, egy nap 1-3 milliliternyi.A könny normális esetben , tehát a síráson kívüli állapotban sosem folyik ki az arcra. Erről a Meibom-féle mirigyek gondoskodnak ugyanis zsírral vonják be a szemhéjak belső szélét, így a könny a számára kijelölt úton halad a megtermelődés után.

Cukorbetegség és a látás
16
Jún

Elővigyázatosság

A belgyógyászati népbetegségek, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség, a szemfenéken lévő érhálózatot károsítják, késői felfedezésük után szemészeti szövődményeket okoznak. A cukorbetegség okozta szemfenék-károsodás Magyarországon a vaksághoz vezető három legfőbb ok között szerepel. Az idejében észlelt szemszövődmények nagyrészt kezelhetőek.Az évenkénti szemvizsgálat minden esetben ajánlott de meglévő cukorbetegeknél a féléves vizsgálat ajánlott.

A szemcseppekről
16
Jún

Az égő, szúró, száraz szem a Te életedet is megkeseríti?

A kellemetlen homokszemcse-érzet a szemben, a szemvörösség, kiújuló gyulladás, homályossá váló látás, a gyakran fellépő könnyezés huzatos vagy hideg időben mind-mind a könny megváltozott, nem megfelelő összetételének vagy mennyiségének “köszönhető”. A szemszárazságot a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás okozza.

Sminktippek szemüvegeseknek
15
Jún

A szem alatt

A szemüveg hajlamos árnyékot vetni az arcon, ami a szem alatti karikákat rosszabbnak tüntetheti fel. Ahelyett, hogy vastagon használnád a korrektort ,inkább válasz egy árnyalatnyit világosabbat ás az alapozó előtt vidd fel a szemed alá.

Garantáltan becsapjuk a szemed
15
Jún

Az autosztereogram

Ezek a speciális autosztereogram képek egy képből készülnek, amit egy számítógépes programmal hoznak létre. Az emberi agynak és szemnek köszönhetően a képeket nézve 3D objektumokat tudunk meglátni bennük.

A színlátás zavarai
15
Jún

A színvakság és a színtévesztés a színlátás zavara az emberi szervezetben. A színvakok és színtévesztők nem tudnak különbséget tenni olyan színek között, amelyeket az emberek többsége lát. Jellemzően genetikai okokra vezethető vissza, de előfordulhat szem-, ideg- vagy agykárosodás során és vegyi hatásra is. A színlátás zavarainak többféle típusa van. A leggyakoribb ezek közül a piros-zöld színtévesztés.A többi színlátási zavar sokkal ritkább. Ezek közé tartoznak a kék és a sárga színárnyalatainak megkülönböztetési nehézségei, és a színvakság. Ez a legritkább típus, amiben nincs különbség a színek között. A színlátási zavarok nem jelentik a színek felcserélését.

Fényre sötétedő lencsék
15
Jún

Minden fényviszonyban kényelmes látás!

A fényre sötétedő kültéren pillanatok alatt besötétednek, illetve beltéren gyorsan kivilágosodnak és tökéletes átlátszóságot érnek el. A speciális lencse mindvégig 100% UV-védelmet biztosít viselőjének. A kialakításnak köszönhetően minden éghajlaton, évszakban és minden időjárási körülmények között tökéletes védelmet nyújtanak használata során.

Kezelési tanácsok
15
Jún

Fontos az alábbi tanácsokat megfogadunk, hogy szemüvegünk és annak lencséi a lehető leghosszabb élettartamot elérhessen!

Ajándékba kapott látás
15
Jún

Nagy örömünkre szolgált, hogy részesei lehettünk a bajai Máltai Szeretetszolgálat jó cselekedetében.

A multifokális lencse
15
Jún

A multifokális szemüveglencsék jellemzői és működésük

A távoli és az olvasó szemüveg folyamatos cserélgetése nem a legkényelmesebb a mindennapi életben. Sokkal inkább a multifokális lencsék jelentik a legjobb optikai megoldást erre a problémára, mivel több korrekciós zónából állnak. Ezek a zónák, csatornák teszik lehetővé, hogy viselőjük élesen lásson minden távolságra. Könnyű képváltást biztosítanak távoli és közeli képek között.

Megbízható cég tanusítvány
15
Jún

Nagy örömünkre szolgál, hogy vállalkozásunk 2015-ös évben, majd 2016-ban ismételten kiérdemelte az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft. által kibocsájtott Megbízható Cég minősítést.

Hoya BlueControl technológia
15
Jún

A digitális világ igényeire tervezett lencse

A mai modern világban egyre nagyobb szerepet töltenek be a digitális készülékek. Reggeltől estig különböző digitális eszközök használatával töltjük a napjainkat, munkában csak úgy, mint otthon, pihenés közben. Gondoljunk csak a TV készülékekre, laptopokra, okos telefonokra, táblagépekre.

Oakley akadályfelismerő napszemüveg
15
Jún

Láss élesebben és tisztábban, mint valaha!

Az Oakley továbbfejlesztette a terepbringásoknak ajánlott Prizm technológiával készült szemüvegét, amelynek lencséje a hagyományos kialakítással ellentétben nem a teljes színspektrumban sötétít, így felerősíti azon tárgyakat, akadályokat, amelyeket a bicajosoknak látnia kell és muszáj elkerülnie, csökkentve így a bukásveszélyt. Ez egy forradalmian új lencse technológia, amely javítja a látási viszonyokat az adott környezetben.

Blue Hawaii
15
Jún

Csodálkozzon rá egy olyan világra, ahol a Nap, a homok és a tenger az úr! Ezt a látványt szokni kell. De védeni is megéri! Ahhoz, hogy mindig láthassuk, a szemünket óvnunk kell a károsodástól és az érzékenységtől is. Így mindig megmarad nekünk, és mindig újra felfedezhetjük vele a világot!

Elkerülhető a későbbi tanulási problémák egy része
15
Jún

A jó látás alapvető feltétele az eredményes tanulásnak, hiszen az összes információ 80 százalékát a szemünkön keresztül szerezzük meg.

Ilyen a hozzád illő szemüveg
15
Jún

A szemüvegszaküzletek rendszerint több száz keretet kínálnak, ezeket helyben fel is lehet próbálni és ha valakinek van ehhez elég türelme. Rengeteg időt megtakaríthatsz azzal, ha már előre leszűkíted a szóba jöhető keretek körét, meghatározod, melyik típusba tartozik a te arcformád, és e szerint választod ki a hozzád leginkább illő szemüveget.

Gyakran ismételt kérdések a kontaktlencse viselésével, használatával és ápolásával kapcsolatban
15
Jún

Miért kell megtisztítani és fertőtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyeződéseket, a fertőtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.