BLOG

Farkasvakság

2021.06.16 22:26
Farkasvakság

Mi az a farkasvakság?

A farkasvakságban szenvedő beteg szürkületben, félhomályban feltűnően gyengébben lát, mert a szem nem képes azonnal alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez. A nap vége felé, amikor még nincsen teljesen sötét a pupillánk reagál – kitágul – aminek következtében a mélység-élesség érzet romlani kezd.

A szemfenék érzékelő sejtek két különböző csoportra bonthatóak: pálcikák és csapocskák. Az előbbi a nappali fényviszonyokban aktivizálódnak, melyeknek a színlátásban van szerepük. Az utóbbi, a csapocskák a térérzékelésben segítenek, melyek sötét látáskörülményekkor aktiválódnak.A különböző fényviszonyokhoz a rodopszin fehérje lebomlása és termelődése segítségével alkalmazkodunk. A rodopszin fehérje a sötétben termelődik, fény hatására elbomlik.

Megelőzése

A farkasvakságot, más néven éjszakai vakságot gyakran az A-provitamin hiánya okozza. A tünetek észlelésekor lényeges a szemorvosi vizsgálat és az A provitamin bevitele.

Legfontosabb természetes forrásai a vaj, tojássárgája, máj, vese, piros és sárga zöldségek, gyümölcsök – pl. paradicsom, sárgarépa, narancs, sötétek (beta karotin – az emésztőrendszerben alakul A-vitaminná). A-vitamint tartalmaznak továbbá a tejtermékek, tengeri halak, vitaminozott margarinok, leveles zöldségek.

A szem vitaminja

Az Ocuvite Lutein Forte tablettát kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a szem védelmi rendszerét erősítse, és védje az egészséges látást.Vitaminokat, ásványi anyagokat és karotinoidokat tartalmazó étrend-kiegészítő. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához. A C-vitamin, E-vitamin és cink hozzájárul a sejtek, oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Az étrend kiegészítve rendszeres szedése bizonyítottan növeli a szem mikrotápanyag felvételét és a makulában lévő festékanyag sűrűségét. Az Ocuvite a szem számára szükséges összetételben egészíti ki vitaminokkal, ásványi anyagokkal és karotinoidokkal a táplálékot.

A táplálék-kiegészítőket nem szabad a kiegyensúlyozott és változatos étrend, vagy az egészséges életmód helyett alkalmazni.

Forrás: Wikipédia