BLOG

Mit érdemes tudni a vékonyított lencsékről?

2021.08.04 21:24
Mit érdemes tudni a vékonyított lencsékről?

A vékonyított lencsék esztétikus megjelenést kölcsönöznek viselőjének és könnyű, vagy könnyebb szemüveget eredményeznek. De mit jelentenek az egyes mutatók és mire érdemes odafigyelnünk, ha vékonyított szemüveglencsét választunk? Cikkünkből kiderül!

Mit is nevezünk vékonyított lencsének? 

A vékonyított szemüveglencsék, azok a lencsék, melyek 1,5-nél magasabb törésmutatóval rendelkeznek. Vékonyított lencse készülhet műanyagból és üvegből is, bár világpiaci viszonylatban már inkább (98%-ban) a műanyag alapanyagú lencséket értékesítik nagyobb számban. Az 1,5 1,53 1,59 1,6 1,67 és 1,74-es törésmutatójú lencséket  műanyagból/polykarbonátból készítik el a gyártók, míg az 1,49 1,6 1,7 1,8 és az 1,9-es törésmutatójú lencséket üvegből gyártják. 

Miért inkább műanyagból?

Az innovatív gyártástechnológiának köszönhetően a műanyag vékonyított lencséknek kiváló az UV-szűrő tulajdonságuk, magas a szakítószilárdságuk és könnyű a súlyuk. Az Abbe szám/színbontás  azonban egyre kisebb lesz a törésmutató növekedésével, de erről később ejtünk szót.

UV védelem

Az emberi szem a 380 és 780 nanométer hullámhossz közé eső elektromágneses sugárzást érzékeli, így a 200-380 nm közötti hullámhosszokat, azaz az UV-t már nem, annak hatásait azonban igen. Az 1,5-ös törésmutató lencsék alaphelyzetben 340 nm-ig képesek kiszűrni az UV-t, míg az 1,74-es törésmutatójú lencsék UV szűrő képességük felső határa már 400 nm. 

Az UV védőbevonat vagy az UV elnyelő alapanyag ma már szinte az összes szemüveg esetében elérhető, ezzel is védelmet nyújtva szemünknek. Vannak olyan gyártók, akik esetében pedig ma már az összes törésmutatójú lencse esetében biztosított a maximális UV védelem felár nélkül is.

Szakítószilárdság

A következő fontos szempont, az a lencsék szakítószilárdsága, melyet érdemes figyelembe venni már a szemüvegkeret kiválasztása során is. Törésállóság tekintetében az 1,6-os lencsék szakítószilárdsága a legmagasabb, ezért ez minden szemüvegkeretbe illeszthető, kifejezetten ajánlott damilos és fúrt keretbe. Az 1,5-ös törésmutatójú lencséknek a legalacsonyabb a szakítószilárdsága, csupán 10-20 kgf, így könnyen törnek és berepedhet a szélük.

Súly

Vékonyítással egy bizonyos mértékig csökken a lencsék súlya a kisebb molekulasúly miatt. Legkisebb fajsúlya az 1,53-as lencséknek van, az 1,5-ös és az 1,6-os törésmutatójú lencséknek pedig ugyanakkora a súlyuk. A gyakorlatban tehát az 1,6-os törésmutatójú magas dioptria értékű lencsével szemüvegét a vásárló nemcsak könnyűnek érezheti, de láthatóan vékonyabb is lesz, mint egy normál 1,5-ös törésmutatójú lencse.

Abbe szám

Az Abbe szám megmutatja, hogy milyen a lencse színbontási tulajdonsága. Az Abbe szám egyre kisebb lesz a törésmutató növekedésével, tehát a vékonyítás növekedésével a színbontás romlása tapasztalható. Így ezt mindig mérlegelni kell a magasabb törésmutatók választása esetén, mit nyerünk a vékonyítással és mit veszítünk a színek határainak elmosódásával, hiszen a lencse viselőjét zavarhatja a színbontás romlása.

A végeredmény

A szemüveglencse választás során a vékonyított lencsék esetében érdemes mérlegelni, hogy milyen dioptriához milyen vékonyítást ajánl a gyártó. A vékonyítással változhat a lencse szakítószilárdsága, a fajsúlya és az Abbe száma is. Ezek a tulajdonságok jelentős hatással lesznek a végeredményre, ezért a szükséges dioptria és a kiválasztott keret típusa ismeretében a szakembernek a viselő komfortérzetét és esztétikai igényeit is figyelembe kell vennie.

Forrás: Diop Magazin