BLOG

Így működik a pupilla

2021.06.20 20:53
Így működik a pupilla

A pupilla viselkedése

A pupillát köznyelvben szembogárnak is nevezik, ez az a rész a szemedben aminek a színe fekete és átmérője a megvilágítástól függően változik. Azt sokan tudják, hogy gyenge világosság mellett a pupilla megnagyobbodik, erős fénynél pedig összeszűkül. A szembogár összehúzódik akkor is, ha a szemek egy közeli pontot szemlélve összefutnak. Ezt egy egyszerű kísérlettel mi is megfigyelhetjük, csak kérjünk meg egy másik személyt, hogy egy apró tárgyat tartson el magától majd kezdje el lassan az orra felé mozgatni. A mozgatásáért az íriszben elhelyezkedő két izom a felelős. A két pupilla normális esetben azonos méretű és átmérőjük egyidejűleg változik, azonban előfordulhat csekély különbözőségű is.

Miért hunyorgunk olvasásnál?

Az éles látásunkban is nagyon jelentős a pupilla funkciója. Amikor észrevesszük, hogy a látásunk elkezd romlani, akkor nekiállunk hunyorogni, hogy élesebb legyen a kép. Általában a rövidlátók, azok akik hunyorgással javítják a látásukat. Ez azért van, mert minél szűkebb a pupilla átmérője, annál nagyobb a mélység élesség. Erőlködve beszorítjuk be a szemünket, akkor a pupilla beszűkül.A görög miopsz, szó jelentése hunyorgó, így a Miópia, mint betegség jelenti a rövidlátást.

A pupilla jelzései

Betegség

Nagyon fontos felismerni, hogyha a pupillák eltérő méretűek vagy a fényre nem reagálnak az komoly bajnak az előjele. Súlyos sérülés, agykárosodás vagy agyvérzés jele lehet, ilyen esetben mindig hívjunk orvost!

Kábszerek

A különböző kábítószerek más és más hatással vannak a pupilla méretére. Ez ugyancsak nagyon veszélyes, ebben az esetben is mindig hívjunk orvost!

Érdeklődés felkeltése, fenntartása

Ha valami olyasmit hallunk, ami érdekel minket akkor az elsődleges reakciónk, hogy pupillánk kitágul. Ez a reakció azonban csak akkor marad fenn, ha a folytatás is leköti a figyelmünket.

Undor, nemtetszés, harag

Spontán reakció, hogy a nem tetsző dolgokra egyszerűen összeszűkül a pupillánk. A sokkolóan nem tetsző dolgokra, vagy azokra a dolgokra amitől undorodunk a pupillánk mérete gombostű fejnyire tud szűkülni.

Intenzív gondolkodás

Minél jobban használjuk az agyunkat az a pupillánkra is hatással van és elkezd megnövekedni. Az erős gondolkodás során eljön az a pont, mikor túlterheltség, fáradás lép fel, ilyenkor hirtelen a pupilla elkezd beszűkülni.