BLOG

Gyakran ismételt kérdések a kontaktlencse viselésével, használatával és ápolásával kapcsolatban

2021.06.15 14:11
Gyakran ismételt kérdések a kontaktlencse viselésével, használatával és ápolásával kapcsolatban

Miért kell megtisztítani és fertőtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyeződéseket, a fertőtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

Elveszíthetem-e a szememben a kontaktlencsét?

A válasz röviden: nem. A kötőhártya, a szem fehér részét (sclera) borító szövet zsákutcát képez a cornea szélétől a szemhéj szegélyéig. A lágy kontaktlencse néha összegyűrődhet, s ilyenkor nehéz megtalálni. A szemész, optometrista megtalálja és visszahelyezi azt.

Honnan tudom, hogy kiesett a szememből a kontaktlencse?

Le kell takarni a másik szemet, hogy megállapítsuk a látásunk tiszta-e abban a szemünkben, amelyből úgy véljük, kiesett a lencse. Ha a kép elmosódott, homályos, akkor több mint valószínű, hogy a lencse vagy elmozdult a korneáról, vagy kiesett a szemből.

Honnan lehet tudni, hogy a lencse ki van fordulva?

A lágy lencse az ujj végére helyezve, normál állapotban gömb felszínű, kifordítva a szélük visszahajlik egy kicsit. Inkább tányérra hasonlít. A kemény lencse nem fordul ki.

Tárolhatom-e a lencséket csapvízben?

Nem!!! A vízben rengeteg szennyező mikro-organizmus található, például az acanthomeba, amely a cornea szövetéből táplálkozik. A vízben tárolás a fertőtlenítést is teljesen eredménytelenné teszi. Ott megszűnik a fertőtlenítő hatás. A vízzel a kontaktlencsét igen fertőző mikroorganizmusoknak tesszük ki. Ezenkívül a vízben oldott állapotban levő kalcium a lencsét tönkreteszi.

Kontaktlencse viselés során használhatok-e szemcseppeket?

Az általános szemcseppeket nem szabad kontaktlencsékkel együtt használni, egyrészt, mert a lágy lencse elnyeli a szemcseppet, amely anyagai aztán felhalmozódnak a lencsén belül. Másrészt a csepp szaruhártyára gyakorolt hatása miatt a kontaktlencse károsíthatja a hámréteget. (beteg szemen egyébként sem szabad kontaktlencsét viselni). Üzleteinkben különböző műkönnyek közül választhat amelyek megfelelnek a kontaktlencse viseléséhez.

Hogyan kerülhetem el kontaktlencse-viselés közben a szemkiszáradást?

Kontaktlencséhez alkalmazható nedvesítést (lubrikáns) kell használni. A sima “műkönny” nem megfelelő. Légkondicionált környezetben könnyen előfordulhat szárazság. Ha a nedvesítővel a probléma nem szűnik, konzultálni kell egy kontaktológussal.

Amennyiben kérdése merülne fel vagy tanácsra lenne szüksége forduljon hozzánk bizalommal!

Lipo optika csapata

Lipokatity Anett

Látszerész mester

79-320- 658