BLOG

Több ezren rontják ezzel a szemüket!

2021.06.17 22:20
Több ezren rontják ezzel a szemüket!

A bolti, kész dioptriás olvasó szemüveg veszélyei

Biztosan te is találkoztál már azokkal a szemüvegekkel a postán, a drogériák vagy a szupermarketek polcain, amik beszámozva, “kész dioptriákkal”vásárolhatóak meg. Az előre legyártott dioptriás szemüvegek használata azonban erősen ellenjavallott. De miért is?

Ahogy sok mindenben különbözünk egymástól, így a látásunk és a pupillák közötti távolság is eltér a többi emberétől. Testünk asszimmetriája miatt nagyrészt eltérő a két szemgolyónk fénytörése is. Szemeink objektívként működő szervek, az agyunk előrenyúlt része. A külvilágból származó információ több mint 90 százalékát a szemünkön keresztül kapjuk. Ha a látásunkról van szó miért választanánk azt, ami silány? A bolti, kész szemüvegek ráadásul minőségben is lemaradnak a rendes optikai szemüvegtől. A lencsék fröccsöntött műanyagból készülnek és a szemüvegkeret is rendkívül gyenge minőségű fémből készülnek. Gyakran a lencsék optikailag hibásak és torzítanak, ezzel a legnagyobb kárt okozva a viselőjének.A lencséknek az optikai középpontja általában sem vízszintesen sem függőlegesen sem szokott találkozni a pupillával. Az úgynevezett prizmahatást is okoz ezzel, amely már az agyi látást befolyásolja. A következményei pedig gyakran szemfájdalom, pirosság, fejfájás. A gyári szemüvegeknél a kiválasztott dioptria gyakran hibás választás, hiába érzi úgy az ember, hogy az a megfelelő erősség a szemeinek. Ha nem a megfelelő dioptria kerül kiválasztásra, azzal nagy károkat képes okozni a viselőjének.

Ahogyan már említettük a cikkünkben, az arc aszimmetriája miatt a szemek fokozott feszültségbe kerülnek amivel a szemek túlzottan erőlködnek és a fentebb említett panaszok is fellépnek. Ámde! Az emberi agy, hogy mi mindent meg tud szokni! Az agyunk csodálatos képessége az alkalmazkodás, sajnos a rossz szemüveghez is! Szemeink erőlködésével míg a rossz szemüveget is képes használni az agyunk. Ez azonban egyáltalán nem éri meg, egészségünk megérzése céljából tegyünk látásunk védelméért és járjunk el évente látásvizsgálatra!

A Lipo Optikában látásvizsgálat során szakképzett optometrista vagy látszerész szakorvos vizsgálja meg látásodat. A vizsgálatot követően a te, személyre szabott dioptriáid alapján készítjük el a szemüvegedet.

Tudtad?

Látásvizsgálatra Online, honlapunkon is bejelentkezhetsz! >> ITT<<