BLOG

A kontaktlencséről mindent

2021.06.20 21:38

A kontaktlencse egy kiváló megoldás szinte bárkinek, aki látása javítására szorul, és nem akar szemüveget viselni egész nap. A kontaktlencsék manapság népszerűbbek, mint valaha. Elgondolkoztál már azon, hogy miből is készül a kontaktlencse? íme néhány tény, ami mindenképpen felkelti a figyelmedet!

A kontaktlencse anyaga: a lágy kontaktlencsék egyfajta gélből készülnek, vizet tartalmazó plasztikus anyagból, amit hidrogélnek nevezünk. Ezek a lencsék igazán vékonyak és hajlékonyak, így jól alkalmazkodnak a szem felszínéhez. Az 1970-es években került a piacra ez a típus, és roppant népszerűvé tette a kontaktlencse-használatot, mert általában nagyon kényelmes a viselése. Korábban az egyetlen alternatíva a kemény anyagból készült lencse volt. Ezeknél a lencséknél akár hetekig is eltarthatott, hogy hozzászokjon a szem, és rengeteg ember nem tudta viselni az irritáció miatt.

  • A szilikon hidrogél lencse egy fejlett típusa a lágy kontaktlencséknek, amely sokkal szivacsosabb, mint a normál hidrogél lencse, és több oxigént enged a szaruhártya irányába. 2002-ben mutatták be.
  • A gázáteresztő lencse (GP-ként és RGP-ként is emlegetik) egy merev kontaktlencse, amely látszatra és érzésre olyan, mint a PMMA, de szivacsos az anyaga és átengedi az oxigént. Emiatt közelebb helyezkedik el a szemhez, mint a PMMA lencsék, így kényelmesebb is. 1978 óta ismerjük ezt a típust, mely lényegében helyettesíti a nem szivacsos PMMA lencsét. Egy biztos előnye a GP lencsének a lágy és a szilikon hidrogél lencsével szemben, hogy élesebb látást biztosít, méghozzá az anyag merevsége miatt.
  • A hibrid vagy keresztezett kontaktlencsék az előző típusok előnyös tulajdonságaival rendelkeznek: a kényelmes viselést és a kristálytiszta látást biztosítják. A hibrid lencséknek van egy merev gázáteresztő középső része, körülvéve szilikon hidrogéllel. E tényezők ellenére csak nagyon kevés ember használja ezt a típust, talán azért, mert nehezebben illeszkedik és sokkal drágább, mint a lágy vagy a szilikon hidrogél lencse.
  • A PMMA lencsék átlátszó, kemény műanyagból készülnek, amit polimetil metakrilátnak nevezünk, amit a törhetetlen üvegek helyettesítőjeként is használnak. A PMMA lencsék kiváló látást biztosítanak, de nem továbbítják az oxigént a szemhez, és nehezen illeszkednek. Ezeket a ma régi módinak titulált kemény anyagú kontaktlencséket, amit ma már ritkábban használnak.

A kontaktlencse viselés ideje

Egészen 1979-ig, minden kontaktlencse-használó esténként kivette és megtisztította a lencsét. A technikai fejlődésnek köszönhetően azonban mára sokkal korszerűbb lencsék is rendelkezésre állnak. Azóta már aludni is lehetséges az éjjel-nappali kontaktlencsével. Azt azonban fontos tudnod, hogy egyes gyulladások éppen a túlhordott (nem előírt időtartamig hordott) kontaktlencsék miatt alakulnak ki. Nagyon fontos, hogy a kontaktlencsédet csak a meghatározott ideig viseld és bármiféle panasz esetén a kontaktológus szakembert mihamarabb felkeresd!

Mikor helyettesítsd a kontaktlencsét?

Még a megfelelő kezelés mellett is fontos, hogy a kontaktlencséket (főleg a lágy típusúakat) időnként helyettesíteni kell, hogy megelőzzék a szennyeződések megjelenését, amik gyakran állnak a szemfertőzések hátterében. A lágy típusú lencséknek van egyfajta általános besorolásuk, ami azon alapszik, hogy milyen gyakran kell megválni tőlük:

  • napi lencséket éjszakára ki kell venni, egy napi használat után el kell dobni, minden nap újat kell használni
  • hosszútávon használható lencséket éjszakára ki kell venni, havonta kell újra cserélni
  • kiterjedt használat: éjszaka is viselhető, akár 7 egymást követő napon át