BLOG

A könny szerepe

2021.06.16 21:46
A könny szerepe

A könnyezésről

A könny egyik legfontosabb funkciója alapvetően a szem nedvesen tartása, illetve a szaruhártya tápanyagokkal való ellátása és védelme. A nagyobb mennyiségű könny képes kimosni az irritáló anyagot vagy kisebb idegen testet a szemből.A megfelelő látás biztosításához 1-2 mikroliter/perc sebességgel termelődik, egy nap 1-3 milliliternyi.A könny normális esetben , tehát a síráson kívüli állapotban sosem folyik ki az arcra. Erről a Meibom-féle mirigyek gondoskodnak ugyanis zsírral vonják be a szemhéjak belső szélét, így a könny a számára kijelölt úton halad a megtermelődés után.

Miért sírunk?

Mégis a könnyek általában valamilyen erős érzelem miatt jelennek meg arcunkon. Szerepe van a kommunikációban is, gondoljunk csak a kisgyerekekre. A könnycseppek nélkül kevésbé hatásosan kommunikálunk. Ugyanakkora a sírás élettani, szociális és érzelmi szerepet is betölt az életünkben. A könnyezés nemcsak vészjelzésre szolgál, de el is lazít, megnyugtat. A mai pszichológusok álláspontja szerint a könnyek kiengedése a lelki egészség helyreállításának eszköze is lehet, hiszen síráskor a vegetatív idegrendszer azon része lép működésbe, amelyik a regenerációt, gyógyulást irányítja, egy alapos sírás után pedig bizonyítottan csökken a pulzus és a vérnyomás is.

Tudtad?

A könnycseppek alakjukat tekintve a kiváltó érzések szerint változnak más-más, ha hagyma miatt gördülnek könnyeink és ha a bánat vagy öröm okozza. Megvizsgálták a könnyek összetételét is és kiderült, hogy az érzelmi okokból előtörő könnyek több fehérjét és olyan anyagot, ami stressz idején szabadul fel nagy koncentrációban.

Paradox módon a szemszárazság is fokozott könnytermeléssel jár!

A szemszárazság első jelei a gyakori pislogás, az égető, viszkető érzés, a szemfehérje kipirosodása, az úgynevezett homokszemérzés (mintha homok borítaná be a szemgolyót), súlyosabb esetekben a homályos látás, szemfájdalom, a szemgolyón jelentkező erős nyomásérzet.

Miért sírunk hagymapucolás közben?

A hagymában van egy olyan vegyület, ami vízzel érintkezve többek között kénsavvá alakul és ez marja a szemet.

Miért sírunk a filmeken ?

A könnytermelődés mértékét idegbefolyás tartja fenn és szabályozza, ezért hathatnak rá az érzelmek, hirtelen érzelemváltozások. Az érzelmi könnyek több fehérjét tartalmazhatnak, mint a másik két könny fajta.

Miért sírnak a nők többet?A nők biológiai felépítése is arra utal, hogy valamivel hajlamosabbak a sírásra mint a férfiak. Mikroszkóp alatt megvizsgálva kiderült, hogy a nők könnymirigyei például mások mint a férfiaké. A nők állítólag nem csak többet sírnak, hanem hosszabban is.

Nem csak az emberek sírnak!

Rajut, az elefánt ötvenévnyi fogság után szabadították ki, ekkor már alig kapott enni és szinte csak papíron és műanyagon élt. A kiszabadítás után még órákba telt mire sikerült annyira az elefánt bizalmába férkőzni, hogy az állat felmenjen a mentés során használt teherautóra. A mentőcsapat megdöbbenten látta, hogy az elefánt sír a szabadító akció alatt. A szakemberek szerint mivel az elefántok intelligens állatok, és már a tudomány is bizonyította, hogy éreznek bánatot, még elképzelni is nehéz, hogy miket érezhetett Raju 50 éven át.