BLOG

Rövidlátók lesznek a gyerekek

2021.06.17 22:17
Rövidlátók lesznek a gyerekek

Rövidlátók lesznek a sokat kütyüző gyerekek

“Az emberi szem nem arra valA?, hogy okostelefonok vagy tabletek kicsiny képernyőjét böngéssze”- nyilatkoztak svéd szakértők a helyi médiának. A rövidlátók az 1940-es évek óta 400 százalékkal emelkedett globálisan; 70 évvel ezelőtt a svéd gyerekek 8-9 százaléka volt rövidlátó, ma 40 százalékuk – írja az MTI.

Nőtt az úgynevezett álrövidlátók, vagyis pszeudomiópiások szA?ma is, náluk a szem sugárizma nem lazul el teljesen, így a szemlencse nem ad megfelelő fókuszt. Ezek a gyerekek is rövidlátást tapasztalnak. A kutatók úgy vélik, a rövidlátók számának drámai emelkedését részben a monitorok előtt töltött egyre több idő okozza. A szem fokozatosan alkalmazkodik ahhoz, hogy közelről nézze a képernyőt, ennek pedig hosszú távon káros hatásai vannak.

“Szemünk irányításának képessége akkor erősebb, ha három dimenzióban nézzük a dolgokat, ilyenkor az agy több ingert kap. Tehát amikor telefon vagy tablet monitorra meredünk, akkor valószínűleg nem olyasmit teszünk a szemünkkel, amire az való. Arra születtünk, hogy három dimenzióban alkossunk a kezünkkel, például kössünk, formákat vagy eszközöket készítsünk” – magyarázta Rune Brautaset, a Karolinska Egyetem neurológiai klinikájának tanára a svéd köztévé adásában.

A mobil és a számítógép kijelzője mellett még viszonylag könnyen elbambulhatunk, hogy egy valódi háromdimenziós tárgyon pihentessék a szemeinket. Ugyanez nem mondható el a VR-sisakokról, amelyekben még közelebb van a kijelző a szemeinkhez, és a használatuk közben nem tudunk másfele nézni.

Forrás: Diop Magazin